Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – πέφτουν οι μάσκες

13 Σεπτεμβρίου 2007 στο 3:09 πμ | Αναρτήθηκε στις αριστερά, νέα διακυβέρνηση, οικο-λόγια, pasok | 20 Σχόλια

Το σχέδιο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει με χτεσινό δημοσίευμά του ο Ριζοσπάστης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην προχθεσινή του κεντρική ομιλία, ο Αλέκος Αλαβάνος έστειλε κωδικοποιημένα μηνύματα προς την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την πλουτοκρατία και το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, παρά τα όσα διακηρύσσει δημόσια, είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε κεντροαριστερές λύσεις. Η επιλογή αυτή, μπορεί να αποκλείεται φραστικά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, προκύπτει όμως από μια σειρά κινήσεων που έκανε ο Αλαβάνος στο βήμα της συγκέντρωσης, τον τονισμό σε συγκεκριμένες λέξεις, αλλά και από το γραπτό κείμενο της ομιλίας αν διαγράψεις ή μεταθέσεις ορισμένες λέξεις – κλειδιά, όπως π.χ. το «δεν».

1

Κωδικοποιημένα μηνύματα υπήρχαν επίσης και στα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν στην συγκέντρωση, τα οποία αν παιχτούν ανάποδα λένε φράσεις όπως «ζήτω το άθλιο δικομματικό παζάρι», «εμπρός για αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις», «στόχος μας η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου» και άλλα, με στόχο να τα εγγράψουν στο ασυνείδητο των ψηφοφόρων. Όμως το απόλυτο ξεσκέπασμα του ρεφορμισμού, είναι η υποτιθέμενη μετάφραση της ομιλίας στη νοηματική γλώσσα, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κινήσεις της μεταφράστριας δεν ήταν στη γλώσσα των κωφαλάλων, αλλά καθησυχαστικά νοήματα προς τον δικομματισμό «μην ακούτε τι λέμε, μπορείτε να μας θεωρείτε δεδομένους». Στο κόλπο εμπλέκονται και όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των μωρών στα καρότσια, που είχαν γραμμή να σφυρίζουν αδιάφορα, να έχουν ύφος εναντίον της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και να χειροκροτούν σε κάθε σχετική αναφορά του Αλαβάνου, ώστε να περάσει από την τηλεόραση η επιχείρηση παραπλάνησης της Λαϊκής Οικογένειας.

4

Κρυφά μηνύματα υπέρ του Σατανισμού και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανακαλύφθηκαν στα προεκλογικά υλκά του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τα άλλα, η προεκλογική αντιπαράθεση εξελίσσεται κανονικά. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πακέτο μέτρων, με τίτλο «να πάμε την Ελλάδα μπροστά» το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία, όραμα για το μέλλον, και νέα μισθολόγια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιτωλοακαρνανίας είναι μια μεγάλη τομή στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μετά την τεράστια επιτυχία των περιφερειακών πανεπιστημίων Μαγκουφάνας, Αλεποχωρίου, Αρκουδορέματος, Γραμβούσας, Φαρκαδώνας, Φοίνικα, Παρακοπής, Γαλησσά και Ντελαγκράτσιας, τα οποία εκτός του ότι τόνωσαν τις τοπικές οικονομίες, συνέβαλλάν στην ανάδειξη ειδικευμένων στελεχών στους επιστημονικούς κλάδους οργάνωσης και διοίκησης χορταριασμένων οικοπέδων, αισθητικής και αντιαισθητικής, ανθυγιεινής διατροφής, εργασιοθεραπείας και μεσημεριανής αναπαύσεως (σιέστας).

5

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε είκοσι χρόνια νεότερος στην αφίσα, γιατί οι ρυτίδες του κρίθηκε ότι ήταν το αδύναμο σημείο του προγράμματος του.

Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε αμέσως με σύνταξη σε όλες τις ανασφάλιστες μητέρες την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και πληροφορήθηκε μόλις εχθές. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ διακινεί υπογείως έναν χάρτη που περιέχεται στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου και ο οποίος αναφέρει τη λέξη Μακεδονία χωρίς τον προσδιορισμό ελληνική και το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καλεί όλους τους τίμιους έλληνες πατριώτες να ψηφίσουν ΛΑΟΣ, για να πάει μπροστά ο τόπος, κόντρα στο χθες και τη συντήρηση.

6

 

 

 

20 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Καλημέρα. Είναι ο Γαλησσάς του Γαλησσά. Τυχαίο το λάθος ή κρυφό μήνυμα;;;

  2. Καλημέρα κι από μένα. Είναι ο Γαλησσάς, αλλά το λάθος είναι σκόπιμο και κακόβουλο και συνιστά προφανή κωδικοποίηση για τον τόπο που θα υπογραφεί η συμφωνία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το ΠΑΣΟΚ !
    Άλλωστε τη συμφωνία την είχε προαναγγείλει ο ρεφορμιστής Βαμβακάρης και γι αυτό του ήρθε συγκοπή !
    Το ΚΚΕ δεν πάει στα νησιά με τα πλοία των μεγαλοεφοπλιστών. Πάει Βάρκιζα με το ΚΤΕΛ !

  3. ωχ. αποκαλυφθηκαμε..

  4. Πανεπιστήμιο ΤΩΡΑ και στην Κάτω Μουσουνίτσα!

  5. Φίλτατοι «πρώην» σας καταγγέλλω ανοιχτά για πλαστογραφία.

    Στην εικόνα με τίτλο «Κρυφά μηνύματα υπέρ του Σατανισμού και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ανακαλύφθηκαν στα προεκλογικά υλκά του ΣΥΡΙΖΑ» το ένα απο τα χέρια θα έπρεπε να είναι μελαμψό.
    Αν το μάθει ο Αλέκος θα θαθ κοπθει τον κώλο παλιορατσιστες.

    Φιλικά

  6. Θα το εκτιμούσα αν το ΚΚΕ και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ μας έλεγαν τι έγινε το φύλλο Νο 8 της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ.
    Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει ανυπερθέτως να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Ανθρωπολογικής Κατεύθυνσης στο
    http://www.swell-swell.blogspot.com/2007/07/type-rest-of-post-here.html

  7. Για το τελευταίο σχόλιο, ΑΝ θέλετε,
    δείτε εδώ .
    Τώρα, για τα υπόλοιπα…
    Θα μου άρεσε να έβλεπα επιτέλους ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ κριτική απέναντι στο ΚΚΕ. Γιατί, αλλιώς, γίνεται εκ του πονηρού και όχι για λόγους ουσίας.
    Αυτό το εμπεριστατωμένη υπονοεί ότι δεν γίνεται βάσει δημοσιευμάτων του MEGA (ή όποιου άλλου αντίστοιχου), ή όσων θέλει ο καθένας να λέει, αλλά σύμφωνα με τα όσα ΌΝΤΩΣ λέει.
    Κατά τα άλλα, καλά.

    Αυτό για το πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία είναι όλα τα λεφτά. 3,5 χρόνια μας ζάλισε η Μαριέττα για το γεγονός ότι δεν θα κάνει ό,τι το ΠΑΣΟΚ (κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ) και τώρα που ήρθαν οι εκλογές, μια από τα ίδια. Άλλωστε φοιτητής = ξερολούκουμο για τους κάθε λογής κεφαλαιοκράτες.

    Μια ερώτηση μόνο, τελικά με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Μπολόνια συμφωνείτε ή όχι;

  8. Καλά τα αστεία, αλλά: πανεπιστήμια και σχολές ακόμη και στα πιο ξεχασμένα χωριά – και στα Κράκορα που λέει ο λόγος -, είναι ο καλύτερος τρόπος να ζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. Και να γεμίσει νέα παιδιά που θα βλέπουν τη ζωή τους να έχει μέλλον στον τόπο τους. Το έχω δει να λειτουργεί στην Αγγλία, όπου και στη μικρότερη κωμόπολη υπάρχει, αν όχι το μεγάλο πανεπιστήμιο, το τοπικό κολέγιο όπου μπορεί κανείς να σπουδάσει και κατόπιν να απασχοληθεί στον τόπο του.

  9. @JChrist

    η κουβέντα για το ρόλο της αριστεράς πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει στα σίγουρα μετά τις εκλογές. Ήδη ακούω κάτι ψιθύρους. Το σίγουρο είναι πως πολύς κόσμος θα ψηφίσει αριστερά κόμματα και όλη η αριστερά ζητά δύναμη για να εκφράσει τους λαϊκούς αγώνες. Μπορεί η ενότητα να μην επετεύχθη μπροστά στις κάλπες αλλά είναι απολύτως απαραίτητη αν θέλουμε πραγματικά να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Η αριστερά πρέπει να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική (αστικά πρότυπα αλλά τι να κάνουμε…).

  10. Τα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που διαχέει το ΚΚΕ, ευνοούν α ν τ ι κ ε ι μ ε ν ι κ ά το ΠΑΣΟΚ, γιατί το κάνουν να μοιάζει συμβατό με κάτι που ο κόσμος εντάσσει στην Αριστερά. Σύντροφε Μαϊλη, δε γίνεται δουλειά έτσι.

  11. ψηφίστε όλοι οικολόγους-πράσινους γιατί αν μπούνε στη βουλή:

    θα είναι καλή απάντηση σε όσους πριμοδοτούνε τις φωτιές

    είναι συνειδητοποιημένοι οικολόγοι και όχι επαγγελματίες πολιτικοί ή σελέμπριτις

    έχουν χαμηλό προφίλ και δε λένε μαλακίες

    γουστάρουν τις σαλάτες

  12. Καλά ναι…
    οι οικολόγοι όμως ούτε που ήθελαν να ακούσουν για δέσμευση να μην συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά (που τους ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμφωνήσουν.
    Σχετικά με το χαμηλό προφίλ δεν πείθομαι και τόσο εύκολα… δεν αποδεχόντουσαν με τίποτα να μην υπάρχει το όνομά τους δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ (ενώ όλες οι άλλοι σύμμαχοι προφανώς δεν κατονομάζονται κάθε ένας ξεχωριστά όπως βλέπουμε)
    Άντε, τα’χω πάρει με τα ευκαιριακά και τα δήθεν low profile που εκμεταλλεύονται τις φωτιές!

  13. Διαβασα την συνεντευξη του Αλαβανου. Προφανως το επίμαχο κομματι ειναι αυτο που παραθέτω παρακάτω.
    Εγω παντως να πω την αμαρτια μου, μπερδεμενα μου φάνηκε πως τα λεει. Απο την μια δεν εχουμε καμια δυνατοτητα για συνεργασια απο την αλλη υπάρχει η δυνατότητα να παιξουμε ρόλο στην περιπτωση που δεν υπάρχει.
    Σημειώσα με bold τα σημεια. Παρακαλω τα φώτα σας

    κα ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα των συνεργασιών μια και είναι ένα θέμα για το οποίο δέχεστε εντονότατη κριτική και από άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σας ακούσαμε χτες το βράδυ από την πλατεία Αριστοτέλους να λέτε ότι η αριστερά δεν είναι στο τσεπάκι κανενός και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Στην υποθετική περίπτωση που στις 16 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και με ένα ποσοστό τέτοιο που του δίνει την αυτοδυναμία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη δική σας συμβολή για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Αν σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου σας καλέσει και σας πει σας δίνω ένα Υπουργείο, έχουμε το παράδειγμα της Γαλλίας επί Προεδρίας Μιτεράν που είχε δώσει δύο Υπουργεία. Σας καλέσει και σας αναθέσει ένα Υπουργείο. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Ευχαριστώ.

    Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Έχετε στο μυαλό σας κανένα Υπουργείο εσείς και επίσης κανέναν υποψήφιο Υπουργό, έχετε εδώ; Να κοιτάξω εδώ, είμαστε λίγοι εδώ πέρα πάνω στο τραπέζι. Είναι πολύ υποθετική η περίπτωση αυτή που αναφέρατε, πάρα πολύ υποθετική. Αλλά ξαναλέω η θέση η δική μας δεν εξαρτάται από τις προσφορές. Προσφορές θα έχουμε, υπάρχουν και μεγάλες γιατί είμαστε σε μια νέα εποχή που ο δικομματισμός είναι σε υποχώρηση και κατά τη γνώμη μου είναι το κύκνειό του άσμα. Το έχω πει και το ξαναλέω. Πολύ περισσότερο αν δεν πάρει αυτοδυναμία κανένα από τα μεγάλα κόμματα

    Δεν το θέλουμε εμείς, αλλά οι προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν μια ευρύτερη συνεργασία. Είμαστε στην άλλη όχθη, το είπα και πριν, στο θέμα του άρθρου 16, το δημόσιο πανεπιστήμιο ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα της στάσης μας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα για Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις εκλογές. Στο θέμα του κλεισίματος της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα.

    Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα του Ευρωσυντάγματος. Ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ όλο το πλαίσιο αυτό των οικονομικών πολιτικών που καθιερώνουν το βασίλειο των μεγάλων δυνάμεων της αγοράς. Από εμάς καταψηφίστηκε γιατί θέλουμε μια Ευρώπη της δικαιοσύνης και του κοινωνικού κράτους.

    Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είτε είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ, οι Τράπεζες, όλα αυτά τα ζητήματα. Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα των νέων. Τα προγράμματα STAGE, το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα για τους συμβασιούχους που δεν νομιμοποίησε ούτε ένα συμβασιούχο, η ιδέα της ανασφάλιστης εργασίας των νέων ήρθε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις αυτό το ενδεχόμενο, διαμορφώνονται δυο αν θέλετε ανακλαστικές κινήσεις της Αριστεράς. Η μια, μέσα της, να πει «το θέλω αυτό», απλώς να τους κοντύνουμε. Θα βρεθεί κυβέρνηση. Εγώ αρκούμαι να έχω την επιρροή μου μέσα στο σύστημα. Δεν αμφισβητώ το σύστημα.

    Έχει κάποιο πλεονέκτημα αυτή η τοποθέτηση γιατί δεν σου βάζει δύσκολα προβλήματα. Αλλά, αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας.

    Μετέφερα εδώ το πρόγραμμα μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει.

    Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα και όπου εμείς θα είμαστε μια αντιπολίτευση μάχης, προτάσεων και αλλαγών οι οποίες όμως θα γίνονται πράξη, όπως είδαμε και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του άρθρου 16, όπου δεν πέρασε η μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για το Σύνταγμα χάρη στη σθεναρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος..

    Αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες, μια Ελλάδα απ΄ όπου θα βγει το μήνυμα για την οικολογία, για τα δάση, για να νικήσει η ζωή, για να αλλάξει το τοπίο, για την παιδεία, για την τεχνολογία, για τις ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες και όπου θα υπάρξει μια ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων όσος καιρός ή όσες εκλογικές αναμετρήσεις και αν χρειαστούν.

    Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος.

  14. @ JChrist

    Ρε άνθρωπε τι Μάαστριχτ και Μπολόνια; Μας δουλεύεις; Σαν να μπαίνει ο άλλος μεσα στο μπλογκ σου και να σου ζητάει να πάρεις θέση για τη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν ή τα συμβάντα της Τιεν αν μεν… ενώ εσύ μιλάς για το σχολιασμό μιας ομιλίας! Δηλαδή… σκέψου πριν γράψεις.

    Όσο για το άρθρο που αναφέρει η Σαλάτα, το οποίο υποθέτω είναι αυτό -> http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/9/2007&id=8942&pageNo=12&direction=1 πιστεύω τα σχόλια περιττεύουν…

    Μόνο και μόνο ο τίτλος, «Ζήτησε … πιο συγκεκριμένες θέσεις από το ΠΑΣΟΚ», είναι μια απαίσια διαστρέβλωση του τι ειπώθηκε εκείνο το βράδυ. Και λίγα λέει η Σαλάς… ο αρθρογράφος υποννόησε ασφαλώς περισσότερα!

  15. […] Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – πέφτουν οι μάσκες Το σχέδιο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ΠΑΣΟΚ […] […]

  16. Ρε παιδιά… όλοι ωραία τα λέτε. Αλλά ακόμα δεν μου έχει δώσει κανείς μια σοβαρή-ικανοποιητική απάντηση του γιατί να ΜΗΝ συνεργαστεί κάποιο κόμμα της Αριστεράς με τα 2 μεγάλα κόμματα.
    Γιατί μου φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες, όλη η διαμάχη επικεντρώνεται στο ποιος θα φανεί πιο «σκληροπηρυνικός» και αδιάλλακτος από τους δύο.
    Δεν έχουν πιο σοβαρά πράγματα να πείσουν τον κόσμο από το ότι ΔΕΝ θα συνεργαστούν εκείνοι (σαν γνήσιοι Αριστεροί) ενώ αντίθετα οι «άλλοι» σκοπεύουν στα κρυφά να συνεργαστουν (ως προδότες της Αριστεράς)?

    -Περιμένουν μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ότι θα συγκροτήσουν εκείνοι αυτοδύναμη κυβέρνηση? (το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε?)
    -Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος μαγικός τρόπος να ωφελήσουν τον τόπο και να πραγματοποιήσουν τις -πολύ όμορφες κατά τ’ άλλα- εξαγγελείες τους και τα προγράμματά τους?
    Όσο και αν συμπαθώ τα κόμματα της Αριστεράς, δεν καταλαβαίνω, ούτε και συμφωνώ με την νοοτροπία:
    «Μπήτε εσείς μέσα στα σκ@τ@ να κολυμπήσετε, κι εμείς θα είμαστε απ’ εξω να σας φωνάζουμε το τι δεν κάνετε καλά»! ή
    «Δώστε μας περισσότερες ψήφους για να… φωνάζουμε περισσότερο».
    Μου διαφέυγει κάτι? Ή όντως τα έχουμε χάσει τελείως?

  17. η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί συνεργασιών φαντάζει στον johnlight κάπως παράξενη (και σε πάρα πολλούς άλλους). αυτό οφείλεται κυρίως διότι εμφανίζονται τα κόμματα και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό ως μια σταθερή και παγιωμένη κατάσταση. αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δηλαδή πάντα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα παίρνουν τεράστια ποσοστά και αν πάντα θα έχουν την ίδια πολιτική ατζέντα ανεξάρτητα τι κάνουν οι πολίτες τότε πράγματι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει προβληματική. πώς λεει να μην ψηφιστούν οι δύο μεγάλοι και μετά λέει ότι δεν θα συνεργαστεί. τι θα γίνει.

    ωστόσο, η αριστερά δικαιούται να πιστεύει (πέρα απο ότι είναι επιστημονικά σωστό) ότι τα πράγματα αλλάζουν. μπορεί να μην φαίνεται πριν αλλάξουν αλλά πολλά έχουν γίνει στην ανθρώπινη ιστορία και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.

    ασ δώσω μερικά πιθανά ενδεχόμενα για να ανοίγει λίγο το μυαλό μας και να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται να εγκλωβιζόμαστε στο σήμερα.

    αν μετά τις εκλογές η αριστερά είναι δυνατή και ο δικομματισμός είναι πολύ χαμηλά μπορεί να συνεργαστούν μεταξύ τους. τι θα σημαίνει αυτό; ότι δεν πήραν το μύνημα και με δογματισμό και ιδεοληψία επιμένουν σε μια πολιτική που μας έφερε ως εδώ και αποδοκιμάζεται πλέον.

    ακόμη μπορεί να αρχίσουν εσωτερικές διαδικασίες και να ανασκευάσουν τις απόψεις τους για τις ιδιωτικοποιήσεις την παιδεία την υξεία την εργασία κλπ

    ακόμη μπορεί να διαλυθούν τα μεγάλα κόμματα σε πολλά μικρά και να έχουμε μια άλλη τελείως διαφορετική κατάσταση.

    και μπορούμε να σκεφτούμε πολλά άλλα.

    σε κάθε περίπτωση η αριστερά αγωνίζεται για να αλλάξει το σημερινό επίπδο συσχετισμών που κάνει δυνατή την επιβολή αυτών που ζούμε. αν είναι να φοβάται μην τυχόν και διαταραχθεί αυτό που υπάρχει τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης. δεν υπηρετεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο όχι στο μακρινό μέλλον αλλά απο δευτέρα.

  18. @invinoveritas
    Eίναι πολύ ωραία αυτά που λες… αλλά μετά κοροϊδεύουμε τον Πολύδωρα με UFO, ε? Θέλεις να πεις δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ μπορούν ξαφνικά, σε αυτές τις εκλογές να πάνε σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20-30%?… Από το 3% ή 5% που ήταν πριν τιάμισυ χρόνια?…
    Ναι… και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες! 🙂
    Να θυμίσω κάτι: πριν 15+ περίπου χρόνια, ο σκληροπηρυνικός Αντώνης Σαμαράς, το καιρό που ήταν στα ΠΟΛΥΥΥΥΥΥ πάνω του κι έριξε τον Μητσοτάκη για να ιδρύσει την «Πολιτική Άνοιξη», κατάφερε να πάρει με την πρώτη να πάρει 11-12% και όλοι μιλάγανε για τον μελλοντικό πρωθυπουργό!
    Η συνέχεια? Ποια συνέχεια…? 🙂
    Εν ολίγοις… ωραία είναι αυτά που μου λες αλλά στερούνται ρεαλισμού. Ειδικά σε μια χώρα που ακόμα η μεγάλη της πλειοψηφία ψηφίζει από βόλεμα, από συνήθεια και από κατοχικά ή εμφυλιακά σύνδρομα!
    Να μου έλεγες για κάποιον μακροχρόνιο ορίζοντα, να το συζητήσουμε. Αλλά όταν μου λες φράσεις όπως «δεν υπηρετεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο όχι στο μακρινό μέλλον αλλά απο δευτέρα» μάλλον ζεις σε άλλον πλανήτη!
    Προσωπικά, Αριστερά θα ψηφίσω. Αλλά σε αυτό το θέμα -ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ- την πιο σωστή στάση κράτησε ο Γ. Καρατζαφέρης, που δήλωσε: «αφήστε να έρθει πρώτα η Δευτέρα, και θα μιλήσουμε τότε για αυτό το θέμα».
    Γιατί το τελευταίο πράγμα που περιμένω από την Αριστερά, και ειδικά από την πιο μετριπαθή της πλευρά, είναι φανφάρες και μεγαλοστομίες.

  19. δυστυχώς δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπα. τα υποθετικά σενάρια δεν είναι τι ελπίζω αλλά φανταστικές καταστάσεις που μας βοηθούν να έχουμε ανοικτούς ορίζοντες και να μην εγκλωβιζόμαστε σε αυτό που φαίνεται.

    ακόμη και 80 τα εκατό να πάρει ο δικομματισμός, δηλαδή μόνο 5 μονάδες λιγότερες, που σημαίνει ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μαζί 3.5 μονάδες παραπάνω είναι ικανός όρος για να πιέσουμε απο αύριο για την αλλαγή της ατζέντας.

    ο συριζα το έκανε με μικρότερο ποσοστό μαζί με τα κινηματα. το ότι δεν μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν απότομα οι συσχετισμοί δεν σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η ενίσχυση της αριστεράς.

    η αριστερά δεν είναι καλλιστεία. είναι στάση ζωής, πρώτα από όλα προσωπική. ή την κάνεις ή δεν την κάνεις. φιλιά πολλά ό,τι και να αποφασίσει ο καθένας.

  20. parolo pou apo to 1980 eimai pasok exw psifisei kai synaspismo!alloi exoyn komplex kai einai kollhmenoi giati emeis sto kinhma askoume kritikh sto komma mas ouk oliges fores

    Π Α Σ Ο Κ
    ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ,ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!!!!!
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ


Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.