Ένας είναι ο εχθρός;

5 Σεπτεμβρίου 2007 στο 11:43 πμ | Αναρτήθηκε στις αριστερά | 77 Σχόλια

1Επίθεση εναντίον του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα. Η γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι όλη η Αριστερά εκτός ΚΚΕ δεν έχει κάποιον προφανή λόγο ύπαρξης και επομένως κάποιον ύποπτο ρόλο θα παίζει. Κατόπιν αυτού, άθροισε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το ΛΑΟΣ, λέγοντας «όλοι αυτοί είναι δεκανίκια του δικομματισμού», γεγονός που δείχνει την ιδιαίτερη φροντίδα και επιμονή του ΚΚΕ για ασυμβίβαστο ιδεολογικό μέτωπο με την ακροδεξιά.

Η στάση αυτή, κινείται στα πλαίσια της σταθερής γραμμής του ΚΚΕ για πλατύ ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο με τον εαυτό του, γραμμής που έφτασε σε υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας κατά την διάρκεια των φετινών κινητοποιήσεων. Την περίοδο εκείνη, το ΚΚΕ εφάρμοσε απόλυτα την μαρξιστική ανάλυση για ξεχωριστές πορείες με ξεχωριστά συνθήματα, γεγονός που οδήγησε σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, καθώς και σε αλλαγή της γραμμής τρεις τέσσερις φορές, προκειμένου να μην βγει εντελώς έξω από την κατάσταση. Σύμφωνα με μια πλατειά 4ερμηνεία των κλασσικών του Μαρξισμού – Λενινισμού, στόχος του κόμματος της εργατικής τάξης είναι να υπάρξει τρικομματική βουλή, ώστε να εκλείψουν οι σοσιαλδημοκράτες αναθεωρητές ψευτοαριστεροί και το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με 35%. Μια τέτοια εξέλιξη θα κορυφώσει την ταξική πάλη που διεξάγει το ΠΑΜΕ με επιθετικές ανακοινώσεις τύπου εναντίον του ρεφορμισμού, και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την μετάβαση στο σοσιαλισμό.

Τέλος η κα Παπαρήγα επέμεινε στην άποψη ότι οι πρόσφατοι εμπρησμοί ήταν οργανωμένο σχέδιο, άποψη που αμφισβητεί πλήρως τον δικομματισμό, αφού υποστηρίχτηκε μόνο από τον μισό. Το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει αταλάντευτα τις επιθέσεις εναντίον του Συνασπισμού και κάθε άλλης αριστερής δύναμης, στα πλαίσια της ασυμβίβαστης πάλης με τον καπιταλισμό, την αστική τάξη και τον δικομματισμό, και του αγώνα για την λαϊκή οικονομία προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.

3

77 Σχόλια »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. εξαιρετικό ποστ. Η τελευταία εικόνα, όλα τα λεφτά 🙂

  2. Με το ΚΚΕ δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Μπορεί η κριτική που κάνει στο πολιτικό σύστημα, το δικομματισμό και τα οικονομικά συμφέροντα να είναι πολλές φορές σωστή, αλλά το κόμμα αυτό υποστήριξε -και δεν έχει αναθεωρήσει -, μονοκομματικά καθεστώτα, τον Χόνεγκερ και τη Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας, το δικτάτορα Γιαρουζέλσκι της Πολωνίας, Στάλιν, Μπρέσνιεφ και όλους αυτούς τους ισόβιους προέδρους/βασιλιάδες. Δηλαδή το όραμα του ΚΚΕ για την κοινωνία είναι απαράδεκτο και χωρίς δημοκρατία. Όταν λοιπόν κάποιος το ψηφίζει πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη και αυτό. Δηλαδή όχι μόνο την κριτική του ΚΚΕ προς το σύστημα, αλλά και το τι σύστημα προτείνει.

  3. Η αντίληψη του ΚΚΕ είναι πολύ απλή. Μία είναι η επιστημονική θεωρία του μαρξισμού, άρα ένα το κόμμα που μπορεί να την εκφράσει και δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ. Κάθε άλλη αριστερή φωνή δεν μπορεί παρά να είναι αιρετική. Είναι η ίδια αντίληψη που έχουν οι θρησκείες.

  4. Είστε εγκάθετοι, ρεβιζιονιστές και θα καείτε στο πυρ το σεξότερον! 😀

  5. Kρίμα ρε γαμώτο… Αυτοί οι άνθρωποι
    -Με κάτι τέτοιες μ@λ@κίες… χάνουν τουλάχιστον ένα 10% του εκλογικού σώματος που θα μπορούσαν να έχουν με το μέρος τους! Και το χάνουν από τους πραγματικά σκεπτόμενους.
    -Με κάτι τέτοιες μ@λ@κίες… ο κόσμος πάλι τα 2 μεγάλα κόμματα θα καταλήξει να ψηφίζει.
    -Με κάτι τέτοιες μ@λ@κίες… χάνουν την μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία που είχαν να πάνε μπροστά από τότε που ιδρύθηκαν.
    Λίγο μυαλό ρεεεεεεεε……
    Αυτοί απλά συνεχώς αποδεικνύουν ότι άκρο-Αριστερά και άκρο-Δεξιά, είναι ουσιαστικά οι δύο όψεις του ίδου νομίσματος: του Απολυταρχισμού!

  6. Kαι το κκε και ο συνασπισμός έχουν προδώσει την αριστερά στο παρελθόν.Δεν το λέω μόνο εγώ αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ανένταχτοι αριστεροί και αριστεριστές-αναρχικοί.
    Είμαστε 2 και μοιράζουμε τις ψήφους σ’αυτά τα 2 κόμματα σαν ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Οποιος μπεί σε κυβέρνηση ή την στηρίξει θα την πληρώσει ακριβά.
    Στο τραπέζι είναι βέβαια ακόμη η αποχή ή η ψήφος σε μικρό αριστερό κόμμα απο εσάς εξαρτάται και αν συνεχίζετε τον τσακωμό να είστε σίγουροι για το τελευταίο.

  7. Μεχρι να τα βρουνε τα δυο μεγαλα κομματα της Αριστερας μεταξυ τους…εαν ποτε τα βρουνε…τοτε ισως και να τα ψηφισω…
    Μεχρι τοτε θα ψηφιζω οσο πιο μικρα κομματα γινεται και υπαρχουν….

  8. Λυπηθείτε τη τη γυναίκα βρε παιδιά… Θυμάστε τότε που λίγο μετά τα γεγονότα στο Τιεν-αΜέν στην Κϊνα, είχε παέι ταξίδι εκεί;
    Επιστρέφοντας στη χώρα μας, η γυναίκα δήλωσε «που είδατε να παραβιάζονται τα δημικρατικά δικαιώματα στην Κίνα;»

    Αυτοί είναι πιο φασίστες κι από τους φασίστες.

    Γι’ αυτό δεν υπάρχει αριστερά στην Ελλάδα. Όταν όλα τα ευρωπαϊκά ΚΚ είχαν εξελιχθεί και οι *δικοί μας* (sic) κέρδιζαν κάθε χρόνο τα βραβείο Λένιν της μαμάς Ρωσίας…

    έλεος!

  9. Δυστυχώς, λευκό, αποχή και άκυρο είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να ψηφίσουμε. Είτε θα πάνε υπέρ του πρώτου κόμματος, είτε θα τα περάσουν στα «ψιλά», θα τα εκλάβουν σαν… αδιαφορία των πολιτών, και μετά θα μας «σκίζουν» χειρότερα.
    Το μόνο που πραγματικά «καίει» τα 2 μεγάλα κόμματα, είναι το να χάσουν έδρες!
    Aλλά ρε γαμώτο… εσείς τα μικρότερα κόμματα… κάντε κάτι… ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ! Μην δείχνετε τόσο μικροπρεπείς και ηλίθιοι!
    ΥΓ: Προσωπικά, δεν θα με πειράξει αν κάποιο μικρό κόμμα συνεργαστεί για την διακυβέρνηση με ένα μεγάλο. Ούτε το θεωρώ καθόλου «κακό». Εμένα με πειράζει το τι θα κάνουν μετά: Θα λειτουργήσει σαν «φρένο» στην ασυδωσία των μεγάλων ή θα τρώνε όλοι μαζί επί δύο?…

  10. Για να μην λέμε ότι θέλουμε, οι φορές που ο Συνασπισμός κάνει κριτική στο ΚΚΕ είναι σπάνιες και σωστά. Η τελευταία φορά που είπε κάτι είναι για την θεωρεία της ασύμμετρης απειλής υιοθέτησε το ΚΚΕ. Επίσης χτες στην ελευθεροτυπία διάβαση δήλωση της Παπαρήγα που λέει ότι το θέμα τον αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους η κυβέρνηση το χειρίστηκε καλά. Δηλαδή σε δύο βασικά θέματα των ημερών, στήριξε την Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ στην ουσία δίνει όσο μπορεί κάλυψη στη ΝΔ για να μην ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η στάση με αηδιάζει. Πέραν του αυταρχισμού των ΚΝιτών που τη γνώρισα καλά ως φοιτητής.

  11. O Συνασπισμός μπορεί να έχει τα 1000 όσα ελαττώματα. Αλλά δεν υποστήριξε ποτέ δικτατορικά καθεστώτα. Άσε που το ΚΚΕ δεν συμμετέχει και σε τίποτα από όσα κάνει το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Εκτός από το Συνασπισμό, θεωρεί και σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο που κινητοποιείται στον πλανήτη, ρεφορμιστές που θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει πρόβλημα με το Συνασπισμό. Απλά δεν πάει τ’ άντερα του. Είναι το μόνο σωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.

  12. To σχόλιο της Μανταλένας, κανονικά θα έπρεπε να κοπεί.
    Για την πολιτική δημοσίευσης της «σαλάτας», η λέξη «φασίστας» είναι βρισιά, όταν απευθύνεται σε κάποιον που δεν είναι φασίστας.
    Καλύτερα νά είμαστε προσεκτικοί και προσεκτικές, για να αποφεύγουμε το ψαλίδι, που είναι ό,τι χειρότερο για την bloggoσφαιρα.

  13. 85 χρονια αγωνες και θυσια ολα τα ισωπεδωσαν με μια παπαρηγα που αν ειχε μουστακι θα εμοιαζε με ΣΤΑΛΙΝ.
    ΤΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ ΤΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΙ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΠΙΟ
    ΚΑΛΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΓΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ.
    ΚΝΑΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.
    ΕΛΛΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΝΕΛΗ ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΑΛΕΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ ΟΦΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.

  14. μαμά-μαμά η αλέκα μου πήρε τον στυλό και με τσίμπισε…
    ΟΡΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΤΑΙ, ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ!

  15. «αν είχε μουστάκι εεε;» ωραία συνασπισμένη-αστική-φαλλοκρατική άποψη για τις γυναίκες έχεις…

  16. Gilletina

    Όπως ίσως έχεις διαπιστώσει η Salata δεν είχε κάνει δημοσίευση με κριτική προς το ΚΚΕ. Το μόνο που υπήρχε ήταν κάποιες φράσεις κριτικής των επιθέσεων προς το ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα άρθρα. Αντίθετα η Salata δεν χαρίστηκε στον Αλαβάνο, όταν το έκρινε σωστό. Συνεπώς δεν έχουμε την διάθεση να τα χώνουμε στο ΚΚΕ. Αλλά όταν μέσα σε αυτό το χάος, βλέπεις το ΚΚΕ να επιτίθεται συνεχώς και όλο και περισσότερο και όλο και σφοδρότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να τον αθροίζει με το ΛΑΟΣ, δεν μπορείς να μην τα πάρεις. Στην προτελευταία της ομιλία η Παπαρήγα ανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ 24 φορές. Αυτό σε συνδυασμό με τους ήπιους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση, καταντάει σκάνδαλο. Μάλλον η Παπαρήγα νομίζει ότι κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  17. Ψυχραιμία λοιπόν!

  18. Ρε… μπας και η Παπαρήγα δανείζεται ναρκωτικά από τον Πολύδωρα?… 🙂

  19. …πάντως ομολογώ οτι πέθανα πάλι στα γέλια απο το σκίτσο με την αλέκα και την λεζάντα «μακριά απο τα ναρκωτικά και τον συνασπισμό»…

    ζητώ κατανόηση για την κατάχρηση του χώρου σας.
    Με εκτίμηση.

  20. Έγω πάλι γιατί το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ τα θεωρώ αδελφά κόμματα;

  21. Ισως επειδή και τα δύο είναι τα πιό συντηρητικά κόμματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο λόγος τους είναι απόλυτα λαϊκιστικός, καλλιεργούν τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό, εντείνουν τις φοβίες και ανασφάλειες των πολιτών…

    Ειδικά για το ΚΚΕ, έχουμε δει πως συμπεριφέρεται σε χώρους που έχει την πλειοψηφία… Και μετά κατηγορεί τον δικομματισμό…

  22. Ρητορική ήταν η ερώτηση αλλά συμφωνούμε απόλυτα!

  23. «μακρια απο τα ναρκωτικά και το Συνασπισμο»

    και υστερα το χάος…

  24. Που τον καταντήσατε τον Στάλιν… Να ψηφίζει σε κάλπη με πάνω από έναν υποψήφιο.
    Η αλήθεια είναι ότι αν είχαμε κυβέρνηση ΚΚΕ δεν θα είχαμε διλήμματα στις εκλογές. Τι είναι εκλογές?

  25. Εάν είναι έτσι το σημερινό ΚΚΕ όπως το περιγράφετε (ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ και ακόμα χειρότερο)γιατί οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ το παρακαλάει και έχει αφήσει μάλιστα και μια «καρέκλα άδεια» για να κάτσει η κυρία Παπαρήγα στην ομόγυρη;

    Ας σοβαρευτούμε… Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική, θέσεις και μεσιανική λογική με την οποία διαφωνώ πλήρως. Όποιος επιθυμεί να υποταγεί στο κόμμα (έναν είναι το κόμμα) και στη λογική του ο δρόμος είναι ανοικτός.
    ΚΦ

  26. γενα ειν’ του κομμα
    του κουκουιε
    ιιιχαα

  27. Την εικόνα σου βρε Στάλιν
    θα την κάνουμε μεγάλην
    Κάνε τους να ρθουν Χριστέ
    και ας είν’ κομμουνισταί!

    Ναξιώτικο τραγούδι την περίοδο της κατοχής των Γερμανών.

  28. Δυο μικρά κόμματα παλεύουν για έναν πολύ μικρό χώρο.

    Μου θυμίζει το παιχνίδι με την καρέκλα που πάντα μένει ένας όρθιος στο τέλος…

  29. Ενάντια στον αντιλαϊκή καπιταλιστική πολιτική, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το δόγμα του Μάαααστριχτ, οι εργαζόμενοι θα συντρίψουν τη μάστιγα του δικομματισμού ψηφίζοντας ΚΚΕ

    (Best of Perissos – Α’ πλευρά)

    Πείτε όχι στο Συνασπισμό, το σάπιο δεκανίκι της δικομματικής πλουτοκρατίας που πρόδωσε τους λαϊκούς αγώνες για να εξαργυρώσει μελλοντικά οφίκια στα σαλόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    (Best of Perissos – Β’ πλευρά)

    Η ΚαΓκεΜπέ είναι φίλη μας
    Το ΝΑΤΟ είν’ ο εχθρός μας
    Κι ο Στάλιν είναι ο μικρός
    Κι αθώος αδελφός μας

    (Α.Μ.Α.Ν.)

  30. 24 φορές τον ΣΥΝ… ούτε για το ΝΑΤΟ να μίλαγε!

  31. Το τελευταίο σκίτσο με το Στάλιν είναι όλα τα λεφτά.

    Νομίζω είναι ο λόγος που κανείς από το ΚΚΕ δεν έχει γράψει ακόμη εδώ.

  32. Εθίστικα στο Συνασπισμό και ψήφισα ναρκωτικά…

  33. να πω κατι?

    Προτιμω 1000 φορες την παπαρηγα την καλη που λεει αυτο που εχει να πει, απο τους προσκείμενους στο σύστημα που λενε μονο οτι τους πουν οι επικοινωνιολογοι τους να πουν (δηλαδη τιποτα) και με αυτον το τροπο δεν μπορεις παρα να ακους ανήμπορος σε οποια μορφη αντιδρασης… δε ξερω πως σας ακουγετε.

  34. Aγαπητοί bloggers της salata.worldpress,

    θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις αφίσες σας σε μία πικετοφορία που πρόκειται να κάνουμε σύντομα; Ευχαριστούμε για το γέλιο και το κουράγιο που μας δίνετε, σε αυτή τη χώρα της παράνοιας…

  35. @ Stragali

    Εξαρτάται από το ποιους εννοείς προσκείμενους στο σύστημα αγαπητέ. Και δεν ξέρω πώς διαχωρίζεις την Παπαρήγα την καλή από το σύστημα, σε όλα μέσα ήταν και όπου χρειάστηκε χείρα βοηθείας ο Κωστάκης η σ/φισσα του την προσέφερε απλόχερα. Αντίθετα, αν κάποιος ενόχλησε το σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια αυτός ήταν ο Αλαβάνος και ο ΣΥΡΙΖΑ(ς). Και δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα υπέρ αυτής της άποψης. Σκέψου μόνο με ποιον τα έβαλαν ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι της συντήρησης (Πολύδωρας, Χριστόδουλος, Γιαννάκου, Καραμανλής, Μητσοτάκης – ξεχνάω κάποιον;) και θα καταλάβεις τι εννοώ…

  36. … μπορεί το ΚΚΕ να λέει διάφορες σαχλαμαρίτσες αλλά του τις συγχωρείς, ο «εχθρός» είναι ένας και είναι κοινός για όλους μας : μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑ.Ν.Κ.Δ.ΣΟ. (ΠΑνελληνίο Νέο Κίνημα ΔημοκρατοΣΟσιαλιστών) .

    Το μάρκετιγκ και η «εικόνα» ποτέ δεν ήταν το δυνατό χαρτί του ΚΚΕ.

  37. ap oti ehete antilifthi ke esis i megali aganaktisi tis kinonias den strefete pros to «istoriko» KKE alla alou ke avto tin bgazi apo ta rouha .IREMIA .

  38. Οπως δεν κρίνουμε τους αστούς δημοκρατικούς με τα δεδομένα του ’50 (μακαρθη) είναι άδικο να κρίνουμε και το ΚΚ με την εποχή του στάλιν.
    Αυτό δεν είναι αντικειμενικότητα είναι κομματικός φανατισμός.
    Και ναι έχει δίκιο η Παπαρήγα να λέει οτι ο συριζα είναι προθάλαμος του πασοκ.
    Οσο υπάρχουν μεσα του παπαγιαννακιδες και άλλοι σοσιαλφιλελεύθεροι…
    Ενας λόγος βέβαια να στηρίξουμε τον Αλαβάνο.

  39. @ neoi SYRIZA Kallitheas

    φυσικά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε. καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

  40. Θα συμφωνήσω! Ασφαλώς τα προβλήματα δεν λύνονται με «επικοινωνία». Και από «επικοινωνία» αυτή την τετραετία… χορτάσαμε !!! Προβλήματα δεν έλυσαν, συγκρούσεις (παρά τα όσα διατυπάνιζαν καθημερινά) δεν έκαναν, κάτι ουσιαστικό νέο δεν είπαν και όσο για τις «μεταρυθμίσεις» μάλλον σε ανέκδοτο μου φαίνεται.

    Η ισοπεδωτική άποψη για την πολιτική ότι «όλοι είναι ίδιοι» πιστεύω ότι είναι πονηρή και επικίνδυνη. Στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί τους πολίτες στην αδιαφορία, στη χειρότερη οδηγεί σε παρεκτροπές από τη Δημοκρατία.

    Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου, ώστε να γίνουν απολύτως σαφείς οι απόψεις των κομμάτων για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

  41. @ pwrtppl

    να είσαι σίγουρος ότι ειδικά ο παπαγιαννάκης που ανέφερες, αν ήταν να πάει στο πασοκ θα είχε πάει ήδη… ο προθάλαμος άδειασε το 2004. καταλαβαίνω μια επιφυλακτικότητα καθώς η «αριστερή στροφή» είναι σχετικά φρέσκο πράγμα (κλείνει τα 3 της φέτος…) και ίσως δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία που κατέστρεψαν οι δαμανακοανδρουλακοκουναλάκηδες αλλά μένω στην τελευταία σου φράση: «ένας λόγος βέβαια να στηρίξουμε τον Αλαβάνο» και όλη τη λογική των συνεργασιών και της ενότητας μέσω ΣΥΡΙΖΑ.

  42. Loooool @ δαμανακοανδρουλακοκουναλάκηδες

    προτιμώ το κλαψομ…ακιδες!!!

  43. O δογματισμός είναι σήμερα ξεπερασμένος, από ΟΠΟΥ και αν προέρχεται.ΑΚΟΜΗ και από το χώρο π.χ. της Οικολογίας (που γίνεται π.χ. ηθικολογία, μερικές φορές).
    Είθε οι νέες γενιές των μελών του ΚΚΕ να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους όσα λέτε σε αυτό το ποστ και να εκτοπίσουν τους γηραλέους πατριάρχες τους.

    Το πρόβλημα της «κοινωνίας της απάθειας» είναι τεράστιο, και -τώρα πια- λόγω του Διαδικτύου (και της Υπερφόρτωσης Πληροφορίας) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ. Αν η μελλοντική κοινωνία (των δικτυωμένων πολιτών) ονειρευτεί καν την αυτονομία, θα πρέπει να αναζητήσει το… πτώμα της στο Νεκροταφείο της Ελευθερίας που προέκυψε λόγω Μαζικής Απάθειας των ίδιων των πρώτων δικτυωμένων πολιτών (του 2007) που… επέτρεψαν ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 100% ανελεύθερες συμπεριφορές στους Διαχειριστές του Ψηφιακού Λόγου. Π.χ.

    «Πρασινοσκουφίτσα, πρόσεχε μη σε φάει ο Λύκος’! (οικολογικό προεκλογικό πολιτικό Παραμύθι) Το κείμενο αυτό ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ σήμερα, χωρίς καμία προειδοποίηση (σαν απλό link) στο ιστολόγιο “Χελώνα”, ενός υποψήφιου βουλευτή των Οικολόγων-Πράσινων στη Θεσσαλονίκη, αρχομανούς και επικίνδυνου (για την Ελευθερία του Λόγου) οπορτουνιστή.

    Παρόλ’ αυτά, η συνέντευξη του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη αξίζει κάθε έπαινο, και επίσης την στήριξη αυτών των ιδεών, όχι μόνο από τους Ο.Π. αλλά ΚΑΙ από το Συνασπισμό, ΚΑΙ από τους (έστω και λίγους) ελεύθερα σκεπτόμενους της παραδοσιακής αριστεράς (ΚΚΕ κλπ). Γνωρίζω προσωπικά τουλάχιστον ΕΝΑΝ υποψήφιο του ΚΚΕ (σε δημοτικές εκλογές) που δεν είναι καθόλου δογματικός αλλά πρόσκεται στο ΚΚΕ λόγω της εκτίμησής του όχι το κόμμα αυτό έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε πρακτικές διεκδικήσεις.

  44. Υ.Γ. σας έβαλα αμέσως και στο μπλογκ-ρολ. Επίσης… δείτε και αποφασίσετε αν συμφωνείτε ΚΑΙ εσείς με το προτεινόμενο «Σχέδιο Νόμου για την Ελευθερία του Διαδικτυακού Λόγου», και στη σχετική συζήτηση ΕΔΩ.

  45. Πολύ εμπνευσμένο το post, έχω όμως μια παρατήρηση. Σε κάθε ομιλία 60 λεπτών τα ΜΜΕ απομονώνουν 3 λεπτά και τα μετατρέπουν σε τίτλο. Ως εκ’ θαύματος διαλέγουν παντα τα 3 λεπτά που αφορούν κριτική του Συνασπισμού. Ας κρίνει ο καθείς τους λόγους αυτής της προτίμησης. Ας μην καταπίνουμε αμάσητο το τηλεόχορτο.

  46. Μακάρι να είχες δίκιο στρατολάτη.
    Δεν είναι πρόβλημα των ΜΜΕ αλλά της Αλέκας.

  47. Κι έτσι να ήτανε ρε φίλε Στρατολά… Τυχαίο είναι που υπάρχει σε ΚΑΘΕ ομιλία της αυτό το… τρίλεπτο;

  48. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για δύο πολύ σημαντικές κινήσεις συλλογής υπογραφών. Παρακαλώ δείτε τις, υπογράψτε εφόσον συμφωνείτε και προωθείστε τες παντού. Είναι πίεση προς οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση για δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, μη τροποποίηση του Άρθρου 24 για τα δάση, άμεσο δασολόγιο:

    http://www.petitiononline.com/grfires/petition.html
    και η άλλη αφορά την απαγόρευση του κυνηγιού ώστε να μπορέσει η πανίδα της χώρας να ανακάμψει όσο είναι δυνατόν:

    http://www.petitiononline.com:80/isoniso/petition.html

  49. Γιατί να μην υπάρχει το τρίλεπτο ρε μάστορα; Είμαστε σύμμαχοι με το ΣΥΝ και δεν το έχουμε μάθει;
    Όπως υπάρχει για τον ΣΥΝ 3λεπτο, υπάρχει και για το ΛΑΟΣ. Και υπάρχει ένα 20λεπτο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα για το τί θελουμε.

    Από εκεί και πέρα, ο καθένας σας διαλέγει από που θα μάθει τί και πώς λέει το ΚΚΕ. Δικαίωμα.
    Μάθε εσύ φίλε παραπάνω από την Ελευθεροτυπία ότι το ΚΚΕ λέει μπράβο στην κυβέρνηση για τη στάση της μετά τα καμμένα. Και πίστεψέ το κιόλας.

    Καλά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εγώ από τη σαλάτα απογοητεύτηκα.

    Τι θα πει δηλ.:
    «Αλλά όταν μέσα σε αυτό το χάος, βλέπεις το ΚΚΕ να επιτίθεται συνεχώς και όλο και περισσότερο και όλο και σφοδρότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να τον αθροίζει με το ΛΑΟΣ, δεν μπορείς να μην τα πάρεις. Στην προτελευταία της ομιλία η Παπαρήγα ανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ 24 φορές. Αυτό σε συνδυασμό με τους ήπιους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση, καταντάει σκάνδαλο. Μάλλον η Παπαρήγα νομίζει ότι κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.»

    Ποιοί είναι οι ήπιοι τόνοι κριτικής;
    Από πού βγαίνει το συμπέρασμα για το «όλο και περισσότερο και όλο και σφοδρότερα»;
    Πότε «άθροισε» (τι ακριβώς σημαίνει δηλ. πολιτικά το «αθροίζω») το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΛΑΟΣ;
    Τί ακριβώς σημαίνει το ότι αναφέρθηκε 24 φορές η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ» σε κεντρική συνέντευξη τύπου, όπου ακολουθούσαν ερωτήσεις που η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν σε σχέση με τα υπόλοιπα «μικρά κόμματα»;

    Ό,τι λέει το ΚΚΕ συνήθως για το ΣΥΡΙΖΑ (για το ΣΥΝ λέει δηλαδή…), αυτό λέει και τώρα.
    Και όσο έλεγε λέει.

    Το θέμα είναι αν η κριτική είναι πολιτική ή όχι. Γι αυτό πέστε. Όχι για το αν γίνεται. Προφανώς γίνεται. Αυτό μας έλειπε. Να πάμε στις εκλογές όπως θέλουν οι αστοί επικοινωνιολόγοι, με μούγκα, μπας και πάρουμε 1-2 % παραπάνω.
    Να το βράσουμε.

    Φιλιά.

    Υ.Γ. Το «μακριά από τα ναρκωτικά και το Συνασπισμό» καλό προπαγανδιστικά. Αν και ψέμματα, καλό.

  50. […] Πάντως η έκδοση 009 πάει στη “σαλάτα εποχής“. […]

  51. a8lie
    θα με ενδιέφερε και ένα σχολιάκι σου για το μονοκοματισμο στο τελευταίο σκίτσο

  52. @me

    Αν και ενδέχεται να το λες ειρωνικά και να μη σε ενδιαφέρει η απάντησή μου, βεβαίως και ευχαρίστως να απαντήσω. Αύριο όμως. Τώρα φεύγω για εξόρμηση. Ξέρετε, για να προειδοποιήσω για το ΣΥΡΙΖΑ και τα
    ναρκωτικά 🙂

  53. Θέλω να κάνω εγώ – ή μάλλον ένας προβοκάτορας που αναδεύει μέσα μου – ένα σχολιάκι.
    Όντως, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ μονοκομματισμού και δικομματισμού ή για να το γενικεύσω μεταξύ μονοκομματισμού και κοινοβουλευτισμού. Ά, αν εξαιρέσουμε την ποικιλοχρωμία.

  54. έι, η εικονίτσα με το το στάλιν ήταν δικιά μου ιδέα!!!!! παρακαλώ να καταγραφεί στα πρακτικά αυτό! και για του λόγου το αληθές ορίστε η δικιά μου (λίγο πιο spicy επιτρέψτε μ να πω) εκδοχή http://img122.imageshack.us/my.php?image=daddyschoicemz5.jpg την οποία δεν είχα προλάβει να δημοσιεύσω.

    όσο για τα υπόλοιπα, είναι που δίνουν βάση τα ΜΜΕ και όχι το ΚΚΕ. το ΚΚΕ πάντα κρατούσε (από ανακοίνωση, φυλλάδιο, μπροσούρα μέχρι ομιλία της σ/φας αλέκας παπαρήγα) μια θεσούλα για το συνασπισμό, ανάλογη πάντα (δλδ όχι όσο μεγάλη για τα μεγάλα κόμματα). το ζήτημα είναι ότι τον τελευταίο καιρό αυτό μεγενθύνεται από τα ΜΜΕ (βλέπε ερωτήσες δημοσιογράφων προς την ΓΓ σχετικές με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και -φυσικά- το περίφημο σπάσιμο της εκεχειρίας από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. δλδ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ξαφνικά ότι το παραέκανε η σ/φα αλέκα παπαρήγα (όταν ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα στην κριτική προς το ΣΥΝ) και προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι δέχεται κάποιου είδους επίθεση (ασύμμετρη απειλή 😉 ). τόσο το χειρότερο για το συνασπισμό.

    όσο για το πως αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ το ΚΚΕ (ότι και καλά δεν ασχολούνταν ποτέ με αριστερούς εμφυλίους και τα ρέστα) τακτική ανάγνωση της εφημερίδας η «Αυγή» θα σε κατατοπίσει. λόγω δουλιάς τη διαβάζω καθημερινά και πραγματικά τότε ήταν που κατάλαβα πολλά 😉 για τα υπόλοιπα περαστικά!

  55. elliot afana
    Μπήκα στο blog σου και κάνεις εκλογικό γκάλοπ με μία μόνο επιλογή. Το ΚΚΕ. Και μέχρι στιγμής έχει πάρει 100%.
    Αυτό τα λέει ΟΛΑ.
    thanks

  56. @mamy: τα διαδικτυακά γκάλοπ,να ξέρεις, σπάνια βγάζουν ασφαλή συμπεράσματα και ειδικά όταν βρίσκονται σε μπλογκ που έχουν συγκεκριμένους επισκέπτες. δλδ τι θα άλλαζε αν είχα ένα γκάλοπ π θα είχε πασοκ/νδ/κκε/συριζα; θα έβγαζε 80% κουκουέ και 10% συν 5% πασοκ και 5$ λευκό. δες το, αν θες, σαν μια ειρωνία. πάψε να παίρνεις τόσο πολύ στα σοβαρά αυτά που βλέπεις στα μπλογκς και μάθε να διαβάζεις τι λένε κι όχι να θαυμάζεις τις μπάμπουσκες.

  57. @Mamy
    Ότι κάνει πλάκα δε το σκέφτηκες ούτε στιγμή, έτσι;;;

  58. @a8lios: άσε τα σχόλια σε άλλα μπλόγκατα και έλα να ψηφίσεις στο γκάλοπ μου μη και δε βγεί το Κόμμα! :p

  59. @elliot afana: έσβησα μια λέξη-επίθετο πριν από τον τίτλο ιστορικού φύλλου της Αριστεράς που έτσι έφερνε σε φασιστοφυλλάδα…
    όλες οι κριτικές και ο συντροφικός διάλογος δεκτά – αλλά να μην επαναληφθούν ανοησίες τέτοιου είδους
    ΧΚ από σαλάτα

  60. λυπαμαι δεν μπορω καν να γραψω κατι….το 70% απ’οσα διαβασα ειναι ανοησιες…καμια σχεση με κριτικη η πολιτικη κουβεντα….βλακωδες κ ανωριμο

  61. αν και αναγνωρίζω και σέβομαι τη διαφορά ανάμεσα στα σχόλια σε μια εγγραφή ιστολογίου και σε ένα νήμα ενός φόρουμ, ότι δλδ τα σχόλια δεν είναι για κουβεντολόι επι λεπτομερειών ή να βγάζουμε τα απωθημένα μας δημιουργώντας μακροσκελείς συζητήσεις άσχετες με το θέμα, αλλά επειδή αναφέρθηκε η πάρτη μου (που ίσως το παράκανα είναι η αλήθεια, αλλά δε μετανιώνω ωστόσο). να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω καμία απαίτηση πάνω στον τρόπο που επεξεργάζεσαι τα σχόλια στο ιστολόγιό ΣΟΥ. είναι δικαίωμά σου και μάλιστα αναφαίρετο. και αν ένοιωσες έτσι με το δικό μου σχόλιο καλά έκανες. ωστόσο επειδή το ανέφερες αφήνοντας υπονοούμενα περί ανοησιών και χωρίς να θέλω να μπω σε κανενός τύπου ιδεολογική αντιπαράθεση σε παρούσα φάση θα ήθελα να εξηγήσω μόνον τούτο:

    γενικά θαυμάζω πολύ τον παππού μου. είναι ένας 86χρονος γέρων (με τη βιολογική έννοια μόνο του όρου) που γενικά έχει ακόμα τα κουράγια να κυκλοφορεί και να ανακατέβει τον κόσμο, να έχει κοινωικές σχέσεις κλπ, να είναι ενεργός. ωστόσο οι μεγάλοι σε ηλικία (όπως είχε γραφτεί σ’ένα ανόητο κείμενο του αριστοτέλη που μας είχα βάλει η δασκάλα να διαβάσουμε στην έκθεση) τείνουν να είναι αυθάδης και να λένε βρισιές χωρίς πολύ σκέψη, μιας και έχουν το θάρρος της ηλικίας και της γνώμης τους. για εμένα φυσικά -τυπικά- δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όμως είναι από τα πράγματα που αρέσουν στον παππού μου και τείνω καμιά φορά να τον αντιγράφω τόσο σε ηλεκτρονικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πραγματικής ζωής (με πολύ χειρότερο τρόπο, σε διαβεβαιώ). μεγάλη ίσως η εισαγωγή μου όμως θέλει να οδηγήσει σο εξής, ότι δλδ όπως εγώ χρησιμοποιώ ακραίους χαρακτηρισμούς για οποιονδήποτε, έτσι κι ανέχομαι το ίδιο όταν το κάνει κάποιος άλλος. πάμε παρακάτω.

    είπες ότι συσχέτισα κάτι φασιστικό με ένα «ιστορικό φύλλο της Αριστεράς». ωστόσο με αυτήν την έννοια π.χ. , ιστορικό κόμμα της Αριστεράς είναι και το ΚΚΕ κι επομένως θα έπρεπε να συναιτήσεις (εκτός από εμένα) και τους επισκέπτες του ιστολογίου που μιλάνε για ταύτιση ΚΚΕ – ΛΑΟΣ (κατά τα πρώτυπα του «ιστορικού φύλλου της Αριστεράς»). ωστόσο δεν έχω καμία απαίτηση να το κάνεις, γιατί αρνούμαι να μπαίνω στη λογική της ιστορικότητας και της ιερής αγελάδας για πρόσωπα και πράγματα. πολύ σωστά ο παραπάνω φίλος έβρισε (αν και σαφώς οργισμένα αρνούμαι τους χαρακτηρισμούς του) το ΚΚΕ αν αυτό νόμιζε, όποιος έχει στομάχι και όρεξη ας του απαντούσε. γιατί αναγνωρίζω ότι στο ΚΚΕ δε βλέπει μόνο τους αγώνες των ανθρώπων του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ηγεσία του τη γραμμή του κλπ κλπ κλπ.

    σκεπτόμενος κι εγώ έτσι, σαφώς και δεν αμφισβητώ ούτε την ιστορία του «φύλλου της Αριστεράς» ούτε ότιδήποτε άλλο, αλλά την παρούσα του γραμμή και διοίκηση κατά πως νομίζω εγώ. προσωπικό μου το ζήτημα και δεν έχει να κάνει με κανέναν. και λυπάμαι -αν το θες- που μια τέτοια εφημερίδα σηκώνει το βάρος μιας ανούσιας κοκορομαχίας με κραυγαλέα άγαρμπο τρόπο (και μάλιστα πολύ πριν ανακαλύψουν τα υπόλοιπα ΜΜΕ την περιβόητη «κόντρα»). γι’ αυτό θα παρακαλούσα στο μέλλον τα περί «ανοησιών» να μη χρησιμοποιηθούν, γιατί σαφώς και τα «σύμβολα» του χώρου χρησιμοποιούνται κατά το κατά πως νομίζει ο καθένας και όχι βάσει «ιστορικών κριτηρίων». κι αυτό το σέβομαι απόλυτα

    ευχαριστώ πολύ, στο πλαίσιο του συντροφικού διαλόγου (πάντα)

  62. Προς Έλλιοτ και Άθλιο

    Σας πέρασε από το μυαλό ότι ενδεχομένως και το ποστ της Σαλάτας να είναι… χιουμοριστικό;

    «εγώ από τη σαλάτα απογοητεύτηκα» λέει ο ένας, Χρυσή Αυγή αποκαλεί την Αυγή (προφανώς) ο άλλος… χαλαρώστε, δεν σας πειράζει κανείς το κόμμα. Αλλά βέβαια… βλέπουμε την «πλάκα» στην «ψηφοφορία» του έλιοτ αλλά το ποστ της σαλάτας απογοητεύει… ως άκρως σοβαρόν.

  63. Από ό.τι καταλαβαίνω: όπως το ΚΚΕ κατηγορεί το ΣΥΝ οτι αλληθωρίζει προς το ΠΑΣΟΚ, έτσι πλέον και ο ΣΥΝ κατηγορεί ανοιχτά το ΚΚΕ ότι συμπλέει με τη ΝΔ.

    Προσωπικά επειδή είμαι ρεαλιστής και δεν έχω παρωπίδες ξέρω πως το σενάριο ΚΚΕ-ΝΔ είναι απίθανο, ενώ απεναντίας το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ακούγεται όλο και πιο έντονα. Και επειδή δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Συνασπισμό, θα το ρίξω ΚΚΕ. Κι ας με ενοχλει και μενα που η παπαρήγα τα χώνει στον ΣΥΝ συνέχεια.

  64. Μπράβο σου…
    κι εγώ θα το ρίξω ΣΥΡΙΖΑ γιατί τους βλέπω μαζί μου στις πορείες… την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο, όχι «περιφραγμένα» και μοναχικά (μπας και ξεφύγει κανένα πρόβατο από το μαντρί ή δεν «κατανετρηθούμε» ως δύναμη)αλλού…

  65. Αμάν αυτό το ΚΚΕ!! Ακόμα και τα blogs καπέλωσε..

  66. @lvpb

    το πρόβλημα με το ΚΚΕ, τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ ως ένας ΣΥΡΙΖΑιος, δεν είναι η πιθανότητα συνεργασίας με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι ότι ρέπει διαρκώς σε συντηρητικότερες θέσεις και απόψεις. Επίσης αναπαράγει μια δογματική και αυταρχική αντίληψη στο εσωτερικό του κινήματος που δεν έχει καμιά σχέση με την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Δεν θα επεκταθώ σε αυτό γιατί είναι γνωστά σε όσους και όσες αγωνίζονται καθημερινά.

    Δεύτερον, το να αποφασίζεται η στήριξη σε μια αντίληψη μέσα στην αριστερά έναντι μιας άλλης στη βάση του τι μπορεί να συμβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι τρομερά προβληματική στάση για μια σειρά λόγων που δεν θα θίξω. Θα αναφέρω ίσως τον πιο σπουδαίο. Τοποθετεί αυτόν ή αυτήν που κάνει την επιλογή στη θέση του «εκλογικού πελάτη», κάτι που δεν είναι αυτό που θέλουμε απο τους ανθρώπους. Η αριστερά δεν είναι καλλιστεία. Είναι θεμελιώδης στάση ζωής. Παρομοίως, ποια αριστερά επιλέγει κάποιος/α να στηρίξει επίσης δεν έχει να κάνει με συγκυριακές κινήσεις αλλά με θεμελιακές παραδοχές που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, τη στάση στη διαφωνία κλπ.

    Ένας δεύτερος, παρόμοιος λόγος είναι ότι η επιλογή στη βάση του τι μπορεί να συμβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι βαθειά αστική αντίληψη που παραγνωρίζει όλα τα υπόλοιπα επίπεδα αριστερής παρέμβασης.

    Με όλα αυτά δεν θέλω να πώ ότι δεν είναι σημαντικό αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το λάθος να στηρίξει νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις εκλογές που κατεβαίνει με μια σαφή αντιδικομματική στάση, είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί, ώστε να συνεχίσει σε αυτή την επιλογή. Να επιβεβαιωθούν αυτές οι αντιλήψεις στο εσωτερικό του. Αν υπάρχει μια ελπίδα για την αριστερά και τον κόσμο αυτή παλεύει να ανθίσει μεσα στην πανσπερμία της αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό έχει νόημα η στήριξή του. Και σίγουρα αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει στο ΚΚΕ.

  67. Κατω ο Δικομματισμός …ο τριτοκομματισμός ο τετρακομματισμός ….
    Ζητω ο μονοκομματισμός
    Εξαιρετική η σκεψη της Αλεκας ..Ανταξια των Μαρξ Εγκελς Λενιν Σταλιν , (ισως και του Μαο Τσε Τούγκ)

  68. Τελικα θα μας πει ο ΣΥΝ την προταση εξουσιας του ή την κρατα για μετα τις εκλογες για εκπληξη;

    Για να ξερουμε κι εμεις ρε παιδια σε τι ακριβως πιστευει.

  69. Επειδή παρατηρώ μια υπερβολή και λίγο αδικία στην ανάλυση κάποιων έναντι του ΚΚΕ, χωρίς να είμαι μέχρι στιγμής ψηφοφόρος του (στις προηγούμενες ψήφισα ΣΥΝ), θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι το ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ και τα λοιπά «συντηρητικά» κόμματα απέχει έτη φωτός. Από την απαίτηση για πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους (τον οποίο έχει ζητήσει εδώ και δεκαετίες) και ιδίως σε ό,τι αφορά την αντίσταση στο οικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός, το ΚΚΕ (σχεδόν) πάντα τήρησε απόλυτα συνεπή στάση.

    Από την άλλη το ΛΑΟΣ και τα συγγενή κόμματα κατακρίνουν το πολιτισμικό και όχι το οικονομικό μέρος της «παγκοσμιοποίησης», κάτι που οδηγεί στη διαβόητη «συντήρηση» την οποία κανείς μας δε θέλει. Κι αυτό διότι η πολιτική κριτική για τον «παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό» και την «πολιτισμική ισοπέδωση» δεν είναι ορθολογική κριτική αλλά μεταφυσική και λογοκριτική ενώ η κριτική στο οικονομικό σύστημα είναι ουσιαστική πολιτική κριτική που βασίζεται σε επιστημονικές επεξεργασίες, έστω και αν αυτές γίνονται μονοδιάστατα μέσα από το μαρξιστικό πρίσμα.

    Ο λόγος λοιπόν για τον οποίον υπάρχει η διαμάχη με το ΣΥΝασπισμό, ο οποίος ως ανανεωτικό κόμμα δεν υπάρχει περίπτωση να απειλήσει το σύστημα, για να μην πω μάλιστα ότι το επιχορηγεί έμμεσα στο νεοφιλελεύθερο μέρος του (τώρα μόλις θυμήθηκε τα οικονομικά προβλήματα ο Αλαβάνος), είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΝ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι συνέπλευσε με το σκοταδισμό, τον Χριστόδουλο και το ΛΑΟΣ σε ό,τι αφορά την κριτική του για το βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού, κάτι το οποίο είναι ψευδές και ύποπτο. Στο βιβλίο ιστορίας αντιτάχθηκε με ισχυρά επιχειρήματα η Αριστερά και το ΚΚΕ για τους λόγους που έχει αναλύσει ο καθηγητής Γ. Μαργαρίτης (μεταμοντερνισμός, άμβλυνση κριτικής σκέψης, εξάλειψη ταξικών αναφορών, αιτιών) και όχι γιατί δεν αναμοχλεύει τα εθνικά ιδεώδη, τα πάθη και τους μύθους, όπως θέλουν οι Ελληναράδες και οι κάθε λογής συνωμοσιολόγοι εθνικόφρωνες.

    Από εκεί και πέρα υπάρχει μια υπερβολή στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ, αλλά πιστεύω ότι σκοπός είναι να δειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων, κάτι που ισχύει. Φυσικά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο λόγος του ΚΚΕ είναι υπερβολικά ξύλινος και μονοκόμματος αφού δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τα προϊόντα του (πολιτικά δικαιώματα, «κοινωνίες πολιτών» κτλ.) στην ανάλυση του.Έτσι είναι εύκολο να κατηγορηθεί από πολλούς που δεν ασχολούνται καθόλου με τη σοσιαλιστική παράδοση, ως αδελφό κόμμα με το ΛΑΟΣ και τη «συντήρηση».

  70. Το χιουμοριστικό του post είναι προφανές. Παρότι σκληροπυρηνικός, δογματικός, Σταλινικός ( ακόμα δεν έχω καταλάβει τι θα πει αυτο…), απομωνομένος ΚΚΕς, α και αρτιοσκληροτικός (ούε αυτό ξέρω τι θα πει αλλά ούτε και πως γράφεται) θα παρακαλούσα για μια αντίστοιχη φωτογραφία με το Τσαουσέσκου να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και να αναλύει τις σκέψεις του πως ο ευρω-κομμουνισμός και η πολλυσυλεκτικότητα θα απαντήσουν στη λαίλαπα του φιλελευθυερισμού

  71. πολυσυλλεκτικότητα και όχι πολλύσυλλεκτικότητα. Μη ξεφτυληστουμαι κε τελιως…

  72. Εγώ για ένα λόγο δεν το πάω το ΚΚΕ. Γιατί παραμένει σε μια κλειστή λογική ότι «όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου». Σαν να κατέχει κάποια απόλυτη αλήθεια, που οι υπόλοιποι μικροί αδαείς δεν γνωρίζουμε. Με αυτή τη λογική, αγγίζει τα όρια παραθρησκευτικής οργάνωσης. Γι’αυτό και η σκληρή λογική των διαγραφών, αν τυχόν και κάποιος παρεκλίνει από τη γραμμή του. Και αυτό προσωπικά, το βρίσκω ακραία συντηρητικό. Συν τοις άλλοις, φαίνεται ότι αναλώνεται πολύ περισσότερο να κυνηγάει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό της αριστεράς παρά τους «ταξικούς εχθρούς» που υποτίθεται ότι έχει αντιπάλους. (Και αυτό έχει πολλά ιστορικά προηγούμενα που ευτυχώς ελπίζω ότι δεν θα ζήσουμε.)
    Γι’αυτό και γουστάρω ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φωνές, πολλές απόψεις. Η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν είναι κακή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις μας και τα δικαιώματα μας. Μαγική συνταγή για να αλλάξουμε τον κόσμο δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως, απ’όσο βλέπω, πολλή όρεξη και πολλή κατανόηση ότι μόνο αν είμαστε πολλοί μπορούμε να το καταφέρουμε. Άλλωστε, τον κόσμο δεν θα την αλλάξουμε για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά για όλους. Κι αν το ξεχάσουμε αυτό, τότε κακώς λέμε ότι είμαστε αριστεροί.
    ΣΥΡΙΖΑ για μένα αυτή τη φορά. Και όχι ως ψήφος αντίδρασης, αλλά ως συνειδητή επιλογή.

  73. Γουσταρω ΣΥΝ μαγκες.
    Διοτι:

    Στηριξε το Μααστριχτ

    Τη Λευκη Βιβλο που εφερε διαλυση των εργασιακων σχεσεων

    ΔΕΝ καταψηφισε την Πρασινη Βιβλο

    Τα τοπικα συμφωνα απασχολησης

    Εβαλε στο ιδιο σακι Σερβους και Νατοϊκους με το προσχημα της εθνοκαθαρσης

    Εκανε σταθερο αντιδικομματικο αγωνα συνεργαζομενος σε τοπικη αυτοδιοικηση και συνδικατα με το ΠΑΣΟΚ

    Σημερα καλλει σε καταδικη της δεξιας (υπονοωντας οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι αριστερα;)

    Καπελωσε με τις δηλωσεις του προεδρου του τις φοιτητικες κινητοποιησεις

    Προεκλογικα θυμηθηκε την υπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ οταν τον ειχε στην μπαντα επι 3,5 χρονια

    Καλη επιτυχια λοιπον αλλα προτιμω να ψηφισω εγγυημενα αριστερα το ΚΚΕ.

  74. Ξέχασες ότι ο ΣΥΝ ήταν και με τους Γερμανούς στον πόλεμο.

    Κι εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ γιατί δεν καπέλωσε τους φοιτητές και επειδή γενικά δεν καπελώνει ποτέ.

  75. Κι επισης γιατι κανει πολιτικη αντιπαραθεση αντι για
    «αλλα λογια ν΄αγαπιομαστε»

  76. dora…
    Την έχεις σνιφάρει όλη τη γραμμή και την έχεις ακούσει άσχημα.
    Στο διαδίκτυο δεν μπορεί να πιάσει ο ξύλινος λόγος γιατί είναι η φύση του μέσου τέτοια που δεν έχει σχέση με ξύλο. Αυτά στον αναλογικό κόσμο.
    Εκεί που χωράς στο διαδίκτυο είναι με το copy-paste, και σε αυτό είσαι super!

  77. Αχ αδέρφια μου, αν είχατε παρατηρήσει ενδελεχέστερα τα σηματάκια των κυριοτέρων από τους αυριανούς διαγωνιζόμενους στα «καλλιστεία» της Κάλπης, ίσως απορούσατε για τους λόγους που ωθούν ένα συνευρισκόμενο ζευγαράκι να καταφέρονται εναντίον ενός πολύχρωμου αστεριού…

    Υ.Γ. : ¨… ένα μήλο τη Καλλίστη, είπαμε… αλλά μην το κάνουμε και κομπόστα…» (C) G.B.


Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.